Newton Workshop: Portrait
Ben je een fotografieliefhebber en wil je - geïnspireerd door de tentoonstellingen in Foam - met een concrete fotografieopdracht aan de slag? Daag jezelf uit om buiten je eigen kaders te denken en doe mee met onze fotografieworkshop!

THEMA: MODEFOTOGRAFIE

Helmut Newton is als invloedrijke fotograaf een bron van inspiratie voor veel modefotografen gebleken. Hij was nauw bevriend met Yves Saint Laurent en Karl Lagerfeld, modeontwerpers die speelden met man-vrouw verhoudingen en zochten naar een nieuw en eigentijds vrouwbeeld. Dit zien we duidelijk terug in zijn fotografie: de verbeelding van de vrouw en onderliggende thema’s als macht, geweld, erotiek en verlangen.
In het kader van deze tentoonstelling leer je aan de hand van één of meerdere overkoepelende thema’s verschillende kanten van modefotografie kennen. Ter inspiratie start iedere workshop met een korte rondleiding door de tentoonstelling Helmut Newton – A Retrospective, met per workshop de nadruk op een ander aspect uit zijn veelzijdige oeuvre.

Een onmisbaar onderdeel van de portretten van Helmut Newton is de interactie tussen de fotograaf en het model. Hij staat er om bekend dat hij zijn modellen gewaagde en innovatieve scripts gaf en ze vervolgens liet poseren op een manier dat ze krachtig, verleidelijk, dominant, indrukwekkend en soms ronduit intimiderend overkwamen.

Tijdens deze workshop neem je de rol van zowel model als fotograaf aan en ga je met elkaar aan de slag om portretten te maken aan de hand van een door Helmut Newton geïnspireerd thema. Wanneer je je opgeeft als duo, kun je samen alvast een script bedenken voor het portret. Individueel opgeven kan natuurlijk ook, dan ga je aan de slag met een andere deelnemer.

Het aantal beschikbare plaatsen is beperkt. Meld je dus op tijd aan! Tickets zijn gebonden aan een specifieke datum. Het is na aanschaf helaas niet mogelijk om van datum te wijzigen of om kosteloos te annuleren.

Please note: this workshop is in Dutch.

The exhibition is organised in close collaboration with the Helmut Newton Foundation in Berlin.

Helmut Newton – A Retrospective is made possible with the support of Main Sponsor Wolford, Lead Benefactor Fonds 21 and Project Partners Spaces and VSBfonds.

Foam is supported by the BankGiro Loterij, De Brauw Blackstone Westbroek, City of Amsterdam, Delta Lloyd, Olympus and the VandenEnde Foundation.


Lijkt het je leuk om mee te doen aan de volledige cursus? Binnen deze cursus volg je drie workshops en werk je tegelijkertijd naar een eigen serie toe.

Data en tijden: 9, 16 en 23 juli of 6, 13 en 20 augustus, 13.00 - 16.00 

explore connections

Newton Workshop: Portrait