Members only: Kes - Films with a View x Swinging Sixties London
Pllek, Outdoor Cinema en Foam nemen je mee naar het Engeland van de 60s in Films with a View!

Deze zomer presenteert Foam Swinging Sixties London – Photography in the Capital of Cool. Deze tentoonstelling dompelt de bezoeker onder in het bruisende Londen van de jaren 60, een tijdperk dat overliep van mogelijkheden. Swinging Sixties London presenteert alle iconische ontwikkelingen in en rond fotografie: mode, beroemdheden, muziek, tijdschriften, design en sociale verandering.

Pllek, Outdoor Cinema en Foam nemen je mee naar het Engeland van de 60s in Films with a View! De film Kes is geregisseerd door Ken Loach (1936), één van de belangrijkste filmregisseurs uit Engeland. Net als de Britse fotografen van de jaren 60 brak hij met tradities en filmde hij buiten de studio. Hij werkte met zowel amateurs als professionals, koos voor realistisch spel en experimenteerde met natuurlijk licht. Ook de interesse in en de emancipatie van de armere klasse is karakteristiek voor de jaren 60.

De film Kes vertelt het verhaal van Billy Casper, een uitgemergeld straatjochie uit het mijnstadje Barnsley. Alle mensen om de straatarme Casper zijn teleurgesteld in hun leven en reageren dat af op elkaar en vooral op hem. Billy temt en traint een valk die hij Kes noemt. Met hulp van zijn leraar Engels en medestudenten vindt een positief doel in zijn ongelukkige bestaan. Kes was een groot succes in Britse cinema’s en werd in 1999 door de British Film Institute in de lijst met 20 beste Britse films uit de 20e eeuw opgenomen. 

Hoofdpersonage Billy is een echte ‘working class boy’ wiens Yorkshire dialect we soms amper verstaan; hij wordt oneerlijk behandeld en zijn jonge leven lijkt uitzichtloos. Maar de tiener ontwikkelt een onverwacht talent en creëert zo zijn eigen bescheiden succes. Ook het overgrote deel van de fotografen en modellen in de tentoonstelling van Foam zijn op jonge leeftijd opgeklommen uit de volksbuurten. Midden jaren 60 was het zelfs cool om een achtergrond in de arbeidersklasse te hebben.

Swinging Sixties London – Photography in the Capital of Cool presenteert alle iconische ontwikkelingen in en rond fotografie: mode, beroemdheden, muziek, tijdschriften, design en sociale verandering. Foam brengt werk samen van beeldbepalende fotografen van de jaren 60,  die in hun tijd vaak net zo beroemd waren als de sterren voor hun camera. Met werk van Terence Donovan, Brian Duffy, John French, Norman Parkinson, John ‘Hoppy’ Hopkins, James Barnor, John Cowan, Eric Swayne en Philip Townsend.

explore connections

Members only: Kes - Films with a View x Swinging Sixties London