Ga door zijn fotoboeken en je merkt dat hij niet bezig is met documenteren: hij ensceneert veel van zijn foto’s, laat mensen verhalen naspelen die hij onderweg gehoord heeft. Bij zijn spontaan geschoten foto’s gebruikt hij vaak een onnodige flits om het beeld te over-esthetiseren, de kijker duidelijk te maken dat je naar een foto kijkt en niet naar de realiteit. Hij probeert niet het perfecte moment te vatten, maar het perfecte beeld. Het heeft iets met de illusie van objectiviteit te maken, het idee dat een fotograaf de realiteit beweert te tonen, terwijl hij ze tegelijkertijd manipuleert. “Wat ik fotografeer, gaat nooit alleen over het onderwerp zelf. Lotus (2011) gaat over hoe Thaise transgenders zich heel theatraal presenteren voor de camera, hoe ze zich anders voordoen dan ze werkelijk zijn. The Fourth Wall (2012) gaat over hoe fictie doorsijpelt in de realiteit in India. Will They Sing Like Raindrops (2014) zegt iets over hoe zelfs het beeld van liefde in India doordrongen is van de Bollywoodcultuur. Dat zijn allemaal onderwerpen die me toelaten om mijn visie als fotograaf erin te steken. Die ruimte laten om iets te zeggen over manipulatie, objectiviteit en esthetisering.”
“A photo will always show something. There’s nothing wrong with that, but it is a shame to let it stop there.”
DE MASTERCLASS
Ieder onderwerp vraagt om een eigen strategie, een eigen vocabulaire waarmee een verhaal verteld kan worden. Hoe begin je een documentair project? Hoe ga je je onderwerp benaderen? Max Pinckers nodigt je uit om je eigen documentaire project mee te nemen naar deze masterclass. Of het enkel nog een idee is, of al een uitgewerkt geheel, hij daagt je uit om je werk samen met hem kritisch te (her)evalueren. Waarom deze onderwerpkeuze? Wat is je eigen positie als fotograaf ten opzichte van dit onderwerp? Hoe beweeg je je als maker tussen de realiteit en jouw representatie daarvan?
PROGRAMMA | MAANDAG 30 NOVEMBER
09:30 Introductie en rondleiding door Magnum Contact Sheets door Mirjam Kooiman
10:15 Interview met Max Pinckers: Magnum-lidmaatschap en artistieke ontwikkeling
10:45 Max Pinckers over het maken van fotoboeken
11:30 Kennismaking met deelnemers en hun documentaire projecten
13:00 Lunch
13:30 Lezing Bjarke Myrthu over strategieën in visual storytelling
14:00 Max Pinckers en Bjarke Myrthu over het vinden van het juiste visuele format voor een documentair verhaal
14:30 Bespreken van mogelijke strategieën voor de projecten van de deelnemers
16:00 Opdracht
17:30 Presentaties studenten + feedback
18:45 Afsluitende Borrel
OVER MAX PINCKERS
Max Pinckers (Brussel, 1988) gooide in zijn bachelor aan het Gentse Kask al hoge ogen met Lotus, een documentairereeks over Thaise ladyboys. Hij brak internationaal door met zijn afstudeerproject The Fourth Wall, een zelf uitgebracht fotoboek waarin hij inzoomde op de invloed van Bollywood op India. Het verkocht in mum van tijd uit nadat Martin Parr het het ‘sleeper book of the year’ had genoemd. Daarna volgde Will They Sing Like Raindrops or Leave Me Thirsty, waarvoor hij in het kader van Europalia opnieuw naar India trok, in het spoor van de Love Commandos, een organisatie die jonge koppels helpt te ontsnappen aan gearrangeerde huwelijken en eerwraak. Nauwelijks drie jaar nadat hij is afgestudeerd, is Pinckers een van de meest bejubelde fotografen van het land, die behalve Parr ook gerenommeerde fotografen als Dirk Braeckman en Alec Soth lyrisch krijgt. Sinds enkele maanden mag hij zich het jongste lid van de Magnumclub noemen: in juni werd bekend dat Pinckers nominee is bij het meest prestigieuze fotogezelschap ter wereld. Hij heeft internationale tentoonstellingen op zijn naam staan bij o.a. BOZAR, Brussel; FotoMuseum, Antwerpen; L’Escale, Levallois (Frankrijk); en Flanders Center, Osaka (Japan). Alle vier zijn fotoboeken zijn onder zijn eigen beheer gepubliceerd. In 2013 was hij door Martin Parr genomineerd voor Best Photobook bij het International Fotobookfestival in Kassel, waarna hij in datzelfde jaar finalist was voor de Paris Photo–Aperture Foundation PhotoBook Awards.
OVER BJARKE MYRTHU
Bjarke Myrthu is de oprichter en CEO van BlindSpot (blindspotapp.com) – een next generation social media netwerk dat mensen en inhoud met elkaar verbindt. Hij is mede-oprichter van Magnum In Motion en Storyplanet. Al vroeg in zijn carrière switchte hij van krantenverslaggever naar het experimenteren met nieuwe innovatieve digital story formats. Nadat hij succes had geboekt met verschillende interactieve documentaires, ging hij aan de slag als executive editor bij Magnum Photos, waar hij de mede-oprichter was van Magnum In Motion en aan het roer stond van de digitale ontwikkeling in samenwerking met Claudine Boeglin en Mark Lubell. Na jaren van onderzoek naar de technische uitdagingen achter interactieve content, richtte hij Storyplanet.com op: een browserapplicatie waarmee filmmakers, journalisten en andere professionals interactieve content konden creëren zonder ingewikkelde codes. Inmiddels is dit overgegaan in BlindSpot: een interactieve storytelling applicatie voor social media.
OVER MIRJAM KOOIMAN
Mirjam Kooiman is curator bij Foam Fotografiemuseum Amsterdam. Ze studeerde Kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam (UvA). Tijdens haar bachelor deed ze onderzoek bij de historische fotocollectie van het Tropenmuseum. Ze studeerde onlangs af aan de UvA en de Vrije Universiteit (VU) met de master Museumconservator, waarin ze een jaar lang werkzaam was als curator in opleiding bij de fotografiecollectie van het Stedelijk Museum Amsterdam. Kooiman is de curator van Magnum Contact Sheets, te zien in Foam tot en met 9 december. Met deze tentoonstelling biedt het legendarische fotografencollectief Magnum voor het eerst aan de hand van originele contactvellen inzicht in het werkproces van ’s werelds beroemdste journalistieke fotografen, evenals de momenten voor en na de iconische beelden zoals we die kennen.