Foam op de Uitmarkt
Foam staat dit jaar tijdens de Uitmarkt in het teken van de grote tentoonstelling Magnum Contact Sheets, die op 11 september opent. De tentoonstelling toont de magie rond het allesomvattende ‘beslissende moment’ en het ontstaan van iconische beelden van de jaren 30 tot 2010.

Magnum Contact Sheets geeft aan de hand van originele contactvellen inzicht in het werkproces van ’s werelds beroemdste fotojournalisten. Natuurlijk informeren we je ook over de overige tentoonstellingen die je dit najaar in Foam kunt verwachten.

In de stand van Foam (stand 119) kunnen bezoekers op zaterdag en zondag (11.00 – 18.00 uur) zichzelf laten portretteren als Margaret Thatcher, de eerste vrouwelijke premier van het Verenigd Koninkrijk. Onze fotograaf schiet zijn filmrol vol met series vol portretfoto’s. Wij verwerken deze foto’s tot een contactvel en maken deze na afloop digitaal beschikbaar voor je. Samen met ons najaarprogramma sturen we je de foto toe.

Magnumfotograaf Peter Marlow schoot zijn filmrol vol tijdens haar speech in Blackpool in de hoop dat het ene perfecte shot voor de internationale editie van Newsweek er tussen zou zitten. Welk van jouw foto’s zou coverwaardig zijn?

OVER MAGNUM CONTACT SHEETS
De presentatie in Foam biedt inzicht in zowel de politiek-maatschappelijke context van de foto’s, de algemene geschiedenis van de fotojournalistiek als de oorsprong van de foto’s. Van reportages uit WOII, de Praagse Lente, iconen als Che Guevara, Margaret Thatcher en Martin Luther King tot de Balkan oorlog en het conflict in het Midden Oosten. 

Met Contact Sheets toont het legendarische (in 1947 opgerichte) agentschap Magnum voor het eerst de omstandigheden waarin de beelden van deze fotografen tot stand kwamen. Niet alleen de momenten vóór en net na het maken van die ene iconische foto zijn te zien, maar ook de aantekeningen van de fotograaf die het beslissende moment op het vel markeerden, vaak lang nadat de foto was geschoten.

OVER DE UITMARKT
De 38e editie van de Uitmarkt is dé landelijke opening van het culturele seizoen! Met bijna 500.000 bezoekers, 2000 artiesten en bijna 30 podia is de Uitmarkt uitgegroeid tot het grootste en bekendste culturele festival van Nederland. Vele Amsterdamse culturele instellingen en gezelschappen doen mee aan de jaarlijkse Uitmarkt. Met (gratis) optredens, het BankGiro Loterij Museumgalerij, een boekenmarkt en een kinderprogramma.  

Het Uitmarktprogramma van Foam wordt gerealiseerd met ondersteuning van Olympus. 

explore connections

Foam op de Uitmarkt