Twee keer kijken

Foam Fotografiemuseum Amsterdam
Twee keer kijken

Persbericht | december 2015 

Foam trekt de wijk in. Drie jaar lang is Foam te vinden in vier stadsdelen van Amsterdam met Twee keer kijken: een bijzonder fotografieproject waarin ouderen en jongeren samen fotograferen. In dit project maken ouderen en jongeren kennis met de kracht van fotografie en met elkaar door samen vijf weken lang te fotograferen. De resultaten en alle verhalen worden in een eigen tentoonstelling gepresenteerd. Foam werkt hierbij samen met instellingen in de buurt, scholen, woonzorgcentra, jongerenwerk en wijkcentra. In 2016 begint in ieder stadsdeel een nieuwe reeks.

Foam brengt met Twee keer kijken twee verschillende generaties met elkaar in contact. Door vijf weken lang iedere week samen te fotograferen, leren de jongeren en ouderen elkaar beter kennen terwijl ze in de workshops meer leren over straat- en portretfotografie. Samen fotograferen is een laagdrempelige manier om een gesprek aan te gaan. Door samen aan fotografieopdrachten te werken kom je in aanraking met het perspectief van de andere generatie en leer je op een nieuwe of andere manier naar elkaar en de omgeving kijken. Zo zet Foam fotografie in als een medium dat verschillende generaties met elkaar verbindt.

Na een succesvolle pilot eind 2014 is het project van start gegaan in stadsdelen Nieuw-West, Noord, Zuidoost en Oost. Leerlingen van het Comenius Lyceum, Openbare Schoolgemeenschap Bijlmer, De IJdoornschool en LUCA Praktijkschool gingen vijf weken op pad met bewoners van woon- zorgcentrum De Riekerhof, verzorgingshuis Henriette Roland Holsthuis en het Flevohuis. Met een camera. De resultaten én alle verhalen werden in een eigen tentoonstelling gepresenteerd. 

OPENING EINDTENTOONSTELLINGEN NOORD EN OOST
De tentoonstelling van de lopende editie in stadsdeel Noord zal op maandag 14 december om 13.00 uur geopend worden door fotograaf Raimond Wouda op de IJdoornschool. De tentoonstelling van de editie in stadsdeel Oost wordt geopend op donderdag 17 december om 13.00 bij De Meevaart. Iedereen is hierbij van harte welkom.

Twee keer kijken
Twee keer kijken
Twee keer kijken
Twee keer kijken
Twee keer kijken
Twee keer kijken
Twee keer kijken
Twee keer kijken

>> Bekijk hier de video van Noord.

Lotte van Eck (projectmedewerkster educatie), volgt het project op de voet. In het interview hoor je alle ins & outs: http://www.amsterdamfm.nl/twee-keer-kijken/

DEELNEMERS NIEUWE SERIES GEZOCHT! 
In 2016 start Foam met een nieuwe reeks. Voor ieder stadsdeel zoekt Foam nog enthousiaste ouderen die willen deelnemen aan Twee keer kijken. Interesse om mee te doen? Meld je gratis aan via tweekeerkijken@foam.org.

STARTDATA NIEUWE SERIES
Stadsdeel Nieuw-West: januari 2016
Stadsdeel Zuidoost: februari 2016
Stadsdeel Noord: maart 2016
Stadsdeel Oost: maart 2016

Twee keer kijken wordt mogelijk gemaakt met een donatie van Rabobank Amsterdam en wordt ondersteund door het Fonds voor Cultuurparticipatie, de Leeuwensteinstichting, de M.A.O.C. Gravin van Bylandt Stichting, Stadsdeel Nieuw-West, Noord en Oost (Gemeente Amsterdam) en het VSBfonds.

NOOT VOOR DE REDACTIE 
Voor meer informatie en voor het opvragen van beeldmateriaal kunt u contact opnemen met de press office van Foam, e-mail pressoffice[at]foam.org of telefoon 020 5516500.

Foam wordt ondersteund door de BankGiro Loterij, De Brauw Blackstone Westbroek, Delta Lloyd, Gemeente Amsterdam, Olympus en de VandenEnde Foundation.

foam 
Keizersgracht 609 
1017 DS Amsterdam 
Tel. + 31 (0)20 5516500 
www.foam.org